Bemutatkozás
A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány bemutatkozása.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. lassan négy évtizede van jelen működő létesítményként a Paks-Kalocsa-Szekszárd centrumok által meghatározott területen, mint a térség legnagyobb beruházója, gazdasági vállalkozása és munkáltatója. Emellett felelősséget érez környezetéért, annak állapotáért, az ott élők életminőségéért, a térség fejlődéséért, jövőjéért.


Az erőmű több évtizede folytat egyre szélesebb körű környezeti támogató tevékenységet. Ez kiterjed az önkormányzati, a térségfejlesztési területre csakúgy, mint a különböző információs, vagy többcélú önkormányzati társulások munkájának segítésére, továbbá egészségügyi, oktatási, kulturális, egyházi és sporttámogatásokra, a civil szervezetek megsegítésére.


Megtartva az elmúlt évek eredményes megoldásait, az erőmű egy új közhasznú alapítvány létrehozását határozta el, amellyel egy koncentráltabb, még jobban átlátható, kézben tartható támogatási rendszert kíván elindítani. Az így létrejött Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány célja a kedvezményezett területeken megvalósuló térségfejlesztés, az életminőség emelése, továbbá a munkahely teremtés. Az érintettségi kört a kalocsai, paksi és tolnai járás, valamint a szekszárdi járás északi részét magába foglaló összesen 47 település alkotja.


Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az Alapító Okiratban foglaltak szerint évente 500 millió forint támogatást nyújtott az Alapítványnak, de ez a vállalt kötelezettség a 2014-es évben lezárult. 2015-ben és 2016-ban az Alapítvány sikeresen pályázott a Miniszterelnökséghez, térségfejlesztési támogatások kiközvetítésére a kedvezményezett településeken, pályázati rendszerben. Ezen tevékenységének ellátásához az Alapítvány 2015-ben 750 millió, 2016-ban 1.000 millió, 2017-ben 1.500 millió és 2018-ban 3.000 millió forint támogatást kapott.


A támogatások kedvezményezettjei lehetnek az érintett települések önkormányzatai, azok társulásai, a közigazgatási területükön működő intézmények.


Az Alapítvány működésének sarokköve a nyilvánosság és az átláthatóság biztosítása. A kuratóriumi ülésekről hirdetményt kapnak az érintett települések.


Az Alapítvány az Alapító okiratában rögzített célok közül minden évben az adott év Pályázati felhívásában jelöli meg a támogatott prioritásokat.


Az Alapító Okiratban meghatározott és érintett települések:


1. Kalocsai járás

Bátya, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Hajós, Harta, Homokmégy, Kalocsa, Miske, Ordas, Öregcsertő, Solt, Szakmár, Uszód, Újtelek, Újsolt


2. Paksi járás

Bikács, Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Györköny, Kajdacs, Madocsa, Nagydorog, Németkér, Paks, Pálfa, Pusztahencse, Sárszentlőrinc Tengelic


3. Szekszárdi járás északi része

Harc, Kistormás, Kölesd, Medina, Sióagárd, Szedres, Szekszárd


4. Tolnai járás

Bogyiszló, Fadd, Fácánkert, Tolna